Artikel in Maintenance Magazine november 2018

Category: RaM in the press
Posted 3 months ago, last edited Tuesday, January 8, 2019 (3 months ago)

In de november editie stond een artikel over Ramy Rashad Hashem:

Drone schuift opzij zonder tilten

Op de Maker Faire in Rome showde Ramy Rashad Hashem, doctoraatsstudent aan de Robotics & Mechatronics (RAM) faculteit van de Universiteit van Twente, een stevige drone. De motoren/propellers op verschillende armen staan onder een geoptimaliseerde, schuine hoek in de buurt van 45°.

“Op deze manier kan het toestel zijdelings vliegen in één veld. Zonder te tilten.” Het toestel, dat nauwelijks 1,5 kg weegt, kan op die manier wel een kracht van 1 kg op een contactpunt zetten. Dat betekent dat de rol van het toestel niet beperkt is tot ‘kijken’ of ‘vanop afstand meten’. Het kan ook ‘interageren’ met zijn omgeving.

Met de juiste gereedschappen kan de drone ook zaken ‘grijpen’. Gedacht wordt o.a. aan ultrasoonmetingen van metalen ketelwanden, waarbij contact met de verticale wand noodzakelijk is. Maar ook toepassingen rond windturbines komen in beeld.

Het onderzoek loopt in het kader van het Nederlandse-Duitse InterReg-project Spectors. De groep van Twente is overigens ook actief in het Vlaams-Nederlandse Smart-Tooling-project. (Foto: LDS)